Prerana ejakulacija – medicinski aspekt

Posted by: preranae  :  Category: Šta je prerana ejakulacija?

Prerana ejakulacija (PE) podrazumeva suviše brzo dostizanje orgazma i ejakulaciju (izbacivanje semena) prilikom seksualnog odnosa. Ovo je najčešći problem seksualne prirode kod muškaraca i smatra se da oko 30% muškaraca ima ovaj problem na nekom nivou.

Iako naučna istraživanja pokazuju da tri četvrtine muškaraca ejakulira u roku od 2 do3 minute nakon penetracije (ulaska penisa u vaginu), smatra se da je prevremena ejakulacija prisutna ukoliko muškarac „svrši“ u roku manjem od 2 minute ili u roku koji ne zadovoljava partnerku i onemogućava joj užitak.

Uzroci

Smatra se da su uzoci prerane ejakulacije psihološke prirode mada ovaj fenomen nije do kraja rasvetljen. Primećeno je da anksioznost (strah, trema) u pogledu seksualnog odnosa izaziva pored moguće impotencije i prevremenu ejakulaciju. Napetost nervnog sistema je svakako nepovoljan faktor po vreme trajanja i kvalitet seksualnog odnosa. Preosetljivost penisa i slabost PC (pubokockigealnog) mišića su faktori koji mogu doprineti nastajanju PE.

Primarna prerana ejakulacija

Ovo stanje podrazumeva da muškarac nikada nije imao seksualni odnos koji nije pratila prevremena ejakulacija. Izražena emotivna nestabilnost u pogledu seksa je karakteristična za osobu koja pati od primarne PE. Često je preterana masturbacija (samozadovoljavanje) u detinjstvu jedan od mogućih uzroka nastajanja PE. U sklopu tretmana primarne PE poželjno je uključiti i psihoterapiju.

Sekundarna prerana ejakulacija

U slučaju sekundarne PE neka vrsta „straha od nastupa“, odnosno treme uoči seksa koja može biti povezana sa nesigurnošću u sopstvenu muškost ili preteranom željom da se ostavi dobar utisak u krevetu, igra značajnu ulogu. Muškarac često podsveno strahuje da će izgubiti erekciju pa „ubrzava“ seks kako bu uspešno „svršio“. Stres bilo koje vrste predstavlja značajan faktor u nastajanju sekundarne PE.

Tretman

Lečenje prevremene ejakulacije podrazumeva širok spektar sredstava – od psihoterapije, relaksacije i oslobađanja od stresa, preko korišćenja anestetičkih krema za umanjivanje osetljivosti u penisu, specijalnih metoda i vežbi koje se koriste tokom odnosa, pa do uzimanja antidepresiva u težim slučajevima.  Pokazalo se da  najbolje efekte uz najmanje rizike  daje terapija prirodnim sredstvima poput Prolong tableta.

Leave a Reply